Zenés színházi tehetségkutató indul az István, az uralkodó rockopera megújítására

Zenés színházi tehetségkutató indul az István, az uralkodó rockopera megújítására

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások részére az István, az uralkodó rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk – közölte Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró.

Szörényi Levente akkortájt Bródy Jánossal szövetségben alkotta meg a mesés rockoperát, az István, a királyt. A zeneszerző-szövegíró az M5-nek adott exkluzív interjúban közölte: az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt esetén.

Mint kijelentette, a tehetségkutató ötletét az adta, hogy mikor is „leül az ember beszélgetni”, akkor érzi, hogy semmit nem tudnak arról, amiről énekelnek.

Szörényi Levente nyomatékosította, hogy az 1983-ban született zenés mű mára klasszikussá vált. Hangoztatta, a zenés színpadi darab előadása lehetőséget nyújthat a fiataloknak az önmegvalósításra, amíg a történet feldolgozásával aktualizálhatják a darab üzenetét.

Szörényi Levente alapján „hatványozottan feladata minden szószólónak, minden gondolkodónak, azonfelül politikusnak”, hogy megőrizze évezredekre visszavezethető kulturális örökségünket és a nyelvünket, amit „nem lehet csak úgy értékesíteni és átadni”.

A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés rendezvény részeként jön létre.

mti