Vivaldi és Piazzolla műveit adja elő az Operaház zenekara Kiskőrösön és Pápán

Négy évszak – télen címmel ad térítésmentes koncertet a Magyar Állami Operaház Zenekarából összeállított kamaraegyüttes december 2-án a pápai Szent István vértanú-templomban, december 3-án ugyanakkor a kiskőrösi evangélikus templomban.

A műsoron Vivaldi A négy évszak és Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című műve megjelenik. A két esten az opera zenekar hegedű szólamvezetői – Ecseki Anikó, Závodszky Magdolna, Rajka Imola, Dóczi Áron –, sőt még Kállai Ernő koncertmester lépnek fel – olvasható a sajtó számára elküldött tájékoztatóban.

A két koncerten a Vivaldi és Piazzolla által megkomponált az összes évszak párban követi egymást.

Antonio Vivaldi, az itáliai concerto atyja 1725-ban komponálta négy, egyenként három tételből álló hegedűversenyét, amit a természet és az évszakok váltakozása ihletett. A mű a madárcsicsergéstől a tikkasztó napon és az őszi vadászaton keresztül a téli viharig több jelenséget szemléltet.

Astor Piazzolla műve a Buenos Aires-i tavasszal, nyárral, ősszel és téllel láttatja meg a hallgatókat. Az 1965 és 1970 közt keletkezett darab eredendően hegedű, zongora, elektromos gitár, nagybőgő és bandoneón (harmonika) kvintettjére íródott, miközben a kamara- és nagyzenekari átiratban a hegedű kapja a főszerepet.

A Magyar Állami Operaház jószolgálati feladatának tekinti, hogy lehetőségeihez mérten olyan rászoruló fiatalokkal is megossza művészei tudását, akiknek nincs lehetősége azt az intézmény falai közt megtapasztalni. Több másfajta karitatív vállalása mellett az operaház az adventi időszakban új hagyományt kíván meghonosítani díjmentes vidéki kamarakoncertjeivel, amelyek elsőként az ez évi tematikus Keresztény évadban Pápán és Kiskőrösön templomi környezetben várják a rászoruló gyermekeket és a nagyközönséget – írták a tájékoztatóban.

mti