Tízből kilenc magyarra veszély leselkedik az interneten

Magyarországon már nem a tinédzserek, hanem a 18 és 34 év közti Y generációsok vannak a leginkább kitéve a világháló veszélyeinek – derül ki a Microsoft internetes veszélyeket, és azok hatásait vizsgáló internacionális felméréséből. A kutatás eredményei alapján a legtöbb zaklatást a nőknek kell elviselniük, mindemellett az elkövetők sokszor nem vadidegenek, hanem barátok, ismerősök, közeli hozzátartozók.

Első látásra meglepő eredményt hozott magyar vonatkozásban a Microsoft online veszélyeket és azok következményeit vizsgáló, 23 országra kiterjedő, 13-74 évesek körében végzett felmérése: nem a 13-17 éves, Z generációs fiatalok éri a legtöbb online atrocitás, hanem az eggyel korábbi, Y generációt, a 18 és 34 év közöttieket.

Tízből kilenc magyar megkérdezett számolt be vele, családtagjával vagy barátjával történt internetes incidensről, ami több mint tíz százalékponttal magasabb a minden vizsgált országot magába foglaló, 80 százalékos értéknél. A veszélyforrások típusait nézve a nem kívánt kapcsolatfelvétel a leggyakoribb: a magyarok 57 százaléka szembesült ezzel, ami 16 százalékponttal magasabb a felmérésben résztvevő országok átlagánál. Ezt követte a rosszindulatú bánásmód, melyben a magyarok 38%-a érintett, amíg a teljes körű érték mindössze 21%. Trollkodásról a magyar megkérdezettek 25 százaléka, ameddig gyűlöletbeszédről 20 százalékuk tett említést, szemben a átfogó 19 és 16 százalékkal. Ugyanakkor a hazai megkérdezettek a világátlagnál kevesebbszer voltak érintettek szexuális tartalmú esetekben. A zaklatás különösen a nők körében gyakori jelenség: tízből hétnek volt már ilyen jártassága, ők jellemzően a nem kívánt (gyakran szexuális jellegű) kapcsolatfelvétellel szembesültek. A egész magyar mintát nézve is hasonló az arány, a megkérdezettek 65 százalékát zaklatták már online, mindent összevetve Magyarország a vizsgált országcsoportban a negyedik legrosszabb helyre került.

Az elkövetők harmada családtag, barát vagy közvetlen ismerős, az esetek több mint 40 százalékában az elkövető és az áldozat közt ellenben mindössze online kapcsolat áll fenn. A hazai válaszadók 47%-a találkozott az elkövetővel a való életben, szemben az 53%-os internacionális átlaggal. Ami ugyanakkor az atrocitások következményeit illeti: csaknem minden második érintett az első helyen említi a bizalom csorbulását az online közegben, ezt követi a növekvő stressz (36 százalék) és a közösségi média visszafogottabb használata (35 százalék).

„Az alapvető digitális készségek, emellett a számítástechnikai alapelvek és gondolkodásmód elsajátítása mellett életbevágóan meghatározó, hogy a fiatalok megtanuljanak biztonságosan közlekedni az online térben. A Microsoft célja, hogy felhívjuk a figyelmet a lehetséges veszélyekre, azonfelül azokra a sokszor visszafogott biztonsági megoldásokra, amelyek példaként adataink és online intim szféránk védelmét támogatják” – hangsúlyozza Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország cégvezetője.