Római kori szentélyt fedeztek fel önkéntes régészek Hollandiában

Római kori szentélyt fedeztek fel önkéntes régészek Hollandiában

Önkéntes régészek egy rendhagyóan jó állapotban fennmaradt római kori szentélyt tártak fel Hollandia Gelderland tartományában, Nijmegen közelében – közölte a holland kulturális örökségvédelmi hivatal.

A Dutchnews holland hírportál beszámolója alapján önkéntesek előző évtől végeznek feltárásokat a 2021-ben az UNESCO világörökség listájára került római limes közelében fekvő település mellett.

Noha nagyszámú római szentély ismert Hollandiában, ez az első teljesnek mondható, feltárt vallási komplexum, melyet a Római Birodalom közben, az 1. és a 4. század közt használtak – olvasható a közleményben.

Ezelőtt más római szentélyek maradványait is feltárták a közeli Elst és Nijmegen közelében, de egyik sem maradt fenn olyan jó állapotban és olyan kiemelkedő leletanyaggal, mint a Herwen-Hemelingben most kiásott templomkomplexum.

A régészek egyedi, eltérő isteneknek és istennőknek szentelt fogadalmi köveket és nagyon sok műtárgyat, köztük ékszerek találtak a szentélyben, mindemellett feliratos oltárokat ástak ki, bálványok maradványait, domborműveket is felfedeztek.

A szentélyt főleg katonák használhatták, erről cserépbélyegzők, mindemellett lószerszámok és lándzsahegyek árulkodnak. A beszámoló alapján a fogadalmi kövek majdnem pompásan megmaradtak, rajtuk a feliratok is olvashatók.

Különlegeségnek számít a szakemberek alapján rituális tisztálkodásra használt kút felfedezése is, amelyiknek lépcsők vezetnek a mélyébe. A benne talált fogadalmi kövek és érmék felirata alapján a leletek a Kr. u. 220-230 közti időszakból származnak.

A leletek tekintélyes hányadát június 24-től a nijmegeni Valkhof Múzeumban állítják ezután ki az információ alapján.

mti