Rémisztő sárkány lehetett Ausztrália legnagyobb repülő hüllője

Alkalmazott geometriai számításokat fedeztek fel egy 3700 éves agyagtáblába vésve

Rémisztő sárkány repkedhetett 105 millió éve Ausztrália felett egy új tudományos felmérés alapján.

Egy csaknem hétméteres szárnyfesztávolságú pteroszaurusz maradványait lelték meg, mely a kontinens legnagyobb repülő hüllője lehetett. Az újonnan felfedezett faj a Thapunngaka shawi akadémiai nevet kapta.

A leleten végzett vizsgálatok eredményét a Journal of Vertebrate Paleontology című akadémiai lapban mutatták be.

A pteroszaurusz a mai Queensland állam kietlen vidékeinek nagy részét egykor borító Eromanga-beltenger területén repkedhetett. Dárdaszerű csőrével egyszerűen kapta ki a halakat a tengerből – írja a CNN.

A szakértők, köztük Tim Richards, a Queenslandi Egyetem tudósa, egy állkapocs-fosszíliát vizsgáltak, melyet a Richmondtól északnyugati irányba található kőfejtőben talált 2011 júniusában egy Len Shaw nevű aranybányász.

Richards alapján a pteroszaurusz „félelmet keltő szörnyeteg” lehetet, amely akár fiatal dinoszauruszokat is elfogyaszthatott. „Tulajdonképpen csak egy koponya volt hosszú nyakkal, egy pár hosszú szárnyon. Eléggé kegyetlen lehetett” – véli a szakértő.

A faj neve tiszteletadás a richmondi régió őslakosai, a wanamarák előtt, az ő nyelvükön a Thapunngaka tulajdonképpen „lándzsaszájat” jelent, amíg a shawi a lelet megtalálója, Len Shaw nevét őrzi – mondta Steve Salisbury, a tanulmány társszerzője.

A modern faj alsó állkapcsán egy óriási, csontos taraj felfedezhető, a tudósok alapján a felső állkapcson is lehetett ilyen. „Ezek a tarajok szerepet játszottak e lények repülési dinamikájában, remélhetőleg a újabb kutatások határozott választ találnak ezekre a kérdésekre” – mondta Salisbury.

Az egész koponya több mint egy méteres lehetett, az állkapocsban 40 fog sorakozott. A korszerű faj a pteroszauruszokhoz tartozó anhanguerians csoport tagja. A pteroszauruszok az első gerinces állatok, amelyek erőteljes repülésre voltak képesek – véli Richards.

A pteroszauruszok vékony falú csontjai jórészt üregesek voltak, voltaképpen hibátlanul alkalmazkodtak a repüléshez, de ezek a csontok nem állták ki az évmilliók próbáját. Így is különösen ritka egy ilyen fosszília felfedezése.

A leletet a richmondi Kronosaurus Korner múzeumban állították ki.

mti