Palóc Húsvétra várnak mindenkit a Füleki Várban

Húsvét hétfőjén 12. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban; a dél-szlovákiai településben népi hangszerek készítését és mézeskalácsok díszítését is megpróbálhatják a résztvevők – mondta a Füleki Települési Művelődési Center igazgatója.

Illés Kósik Andrea hangoztatta: a vendégek a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, gyékényezést, mézeskalács-díszítést, a népihangszer-készítést, de gólyalábazás, arcfestés, kézzel hajtott körhinta, eltérő ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó is vár rájuk.

Palóc Húsvétra várnak mindenkit a Füleki Várban
Palóc Húsvétra várnak mindenkit a Füleki Várban

A találkozó helyszínén kirakodóvásár lesz, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel. Ott lesz a fővárosi Góbé Zenekar, a farnadi Nádas Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkácik Néptáncegyüttes és a Podjavorská muzika zenekar Nagyszalatnáról, mindemellett a bénai Rozmaring Citerazenekar.

A húsvét keretén belül látogathatóak a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és a Komlótól a sörig című időszaki kiállítás, illetve bemutatják a CBC Kiadó Nógrád a magasból című kiadványát, benne a Fülekről készült felvételekkel.

Kedvezőtlen időjárás során a Palóc Húsvétot a művelődési központban tartják meg.

2006-ban a helyi Motolla Kézműves Kör elemei kezdeményezték, hogy az akkor már egyre nagyobb látogatottságnak örvendő vár húsvét hétfőjén is nyitva tartson, és az érdeklődőket műhelyfoglalkozások, kézműves bemutatók várják.

A találkozó az évek alatt egyre népszerűbbé válva tavaszi fesztivállá nőtte ki magát. A Füleki Települési Művelődési Center múlt évben kapta meg a találkozó szervezését, előző évben 1054 fizető vendége volt a húsvéti fesztiválnak.

mti