Kezdetét vette a tihanyi levendulafesztivál

Kezdetét vette a levendulafesztivál Tihanyban, a június végéig tartó összejövetel látogatóit „szedd magad” levendulaszürettel, zenei és családi programokkal, továbbá vezetett túrákkal várják.

A Levendula Hetek megnyitóján az agrárminiszter kiemelte, hogy a 14. alkalommal megszervezett rendezvény „közelebb viszi az emberhez a természet csodáját”.

Közölte még: a programsorozat gyönyörű példája annak, hogyan lehet a szokásokat és a korszerű világ szokásait ötvözni és mindemellett a levendulát népszerűsíteni.

A 21. század emberének a természet békéjére van szüksége, éppen ezt teremtik meg a nemzeti parkok, amelyek a kikapcsolódás lehetőségét, harmóniát, békét nyújtanak a látogatóknak – húzta alá a tárcavezető.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta el, hogy a kezdetben helyi jelentőségű összejövetel mára országos ismertséget és rangot vívott ki magának. Mint közölte még, tekintélyes előrelépést jelentett a nemzeti park hat évvel ezelőtti csatlakozása a programhoz.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési megbízottja (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a parádé két hetében Tihany nemcsak az állam „lelki centruma”, hanem a levendula fővárosa is.

A rendezvény megnyitó ünnepségét követő projektnyitó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter hangoztatta, hogy a nemzeti parkok a Kehop pályázati keretből összesen csaknem 38 milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre, ehhez jön még a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program ökoturisztikai fejlesztésre fordítható, több mint 4,4 milliárd forintos forrása.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2014 és 2020 közt tíz projekt keretében 3,54 milliárd forintot fordíthat természetvédelemre – tette hozzá.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője elénk tárta most induló és 2019-ben záruló, 450 millió forintból megvalósuló projektjüket, aminek eredményeként javul a tihanyi Belső-tó vízminősége, nő a legelőterületek nagysága, tanösvényt hoznak létre, és tájékoztató táblákat helyeznek el a térségben.

MTI Fotó: Varga György