Huszonkét alkotót díjaztak a Magyar Speciális Független Filmszemlén

A szakmai zsűri 22 díjat ítélt oda specifikus filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az alkotóknak a 6. Magyar Speciális Független Filmszemlén, amit a világhálón rendeztek november 17. és 19. közt.

A Magyar Speciális Független Filmszemle az egyetlen olyan integrált filmes seregszemle Magyarországon, melynek fókuszában konkrétan a fogyatékossággal élők állnak. A szemlére minden évben várnak pályaműveket fogyatékossággal élőktől és a fogyatékossággal élőkről – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

Az esemény célja, hogy biztosítsa a be- és megmutatkozási lehetőséget, a filmek által ráirányítsa a társadalom figyelmét erre a zárkózottnak tűnő, ugyanakkor módfelett sokszínű világra.

Mint írják, egyre több professzionális alkotás érkezik a filmszemlére, ilyen például a Nino bárkája családi film vagy A hívás című kisjátékfilm, melyeket a szakmai zsűri nagydíjakkal ismert el.

A színes versenyprogramban dokumentum- és játékfilmek, animációs és kísérleti alkotások is szerepeltek, melyek közt többségében olyan témák kerültek előtérbe, mint a közösség és a család, a szabadság és a vírushelyzet okozta karanténban megélt időszak.

A szakmai zsűri 22 díjat ítélt oda egyedi filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az alkotóknak, ezek összértéke megközelíti a kétmillió forintot. Az ítészek közt filmes, televíziós, gyógypedagógus, pszichológus mesterek és egy fogyatékossággal élő kivételes filmes alkotó foglalt helyet.

mti