Heves megyei településeket vendég könyvtárbuszt osztottak ki Egerben

Heves megyei településeket vendég könyvtárbuszt osztottak ki Egerben

Heves megye 23 települését rendszeresen vendég és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt osztottak ki Egerben.

A rendezvényen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta el: jelentős a könyvtárak közti összefogás és az állam kulturális kincseinek minél szélesebb körű megismertetése.

Rámutatott arra, hogy a Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg után Heves megyére is kiterjedő könyvtárbusz-program azt üzeni, hogy ki kell törni a megszokott keretekből és az intézmények falai közül más módon kell a kultúrát eljuttatni az emberekhez. A különlegesen felszerelt, korszerű jármű megjelenése kéthetente érkezik ezt követően az érintett hevesi települések lakóihoz, kiemelten a fiatalokhoz – nyilatkozott.

Habis László, Eger polgármestere nyomatékosította: a település büszke történelmi értékeire, köztük több mint 250 éves főegyházmegyei könyvtárára. Ugyanakkor jelenére is büszke, benne az Év könyvtára elismerést is kiérdemelt, minősített Bródy Sándor Megyei és Települési Könyvtárral. A bibliotéka jeles olvasást népszerűsítő programjai mellett továbbfejlesztett, nyitott és kezdeményező, ezt igazolja egy közelmúltbeli akciója is, melynek keretében könyvautomatát létesítettek a településben – tette hozzá.

Felidézte azt, hogy a napokban adományozták a csaknem félmilliárd forintból felújított, egykori tiszt klub épületében kialakított könyvtárat, melynek végleges otthona a Nagypréposti palotában lesz ezután. A most felavatott könyvtárbusz ezt kiegészítve a 21. század technológiájával nyújt támogatást a vidéki településekre is eljuttatni az olvasás élményét – hangoztatta a polgármester.

Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója az érdeklődőknek hangoztatta: a Bródy Sándor Megyei és Települési Könyvtár 68 millió forintot fordított a könyvtárbusz-program helyi megvalósítására az Emberi Kapacitás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) segítségével. A klímaberendezéssel is felszerelt jármű belsejében 1500 kötet és dvd, 3 számítógép, nagyképernyős televízió, projektor fedezhető fel. Minden olyan szolgáltatás elérhető a buszban, amelyekkel eddig csak szokásos könyvtárban találkozhattak az olvasók: könyv- és dvd-kölcsönzés, folyóiratok, számítógéphasználat, wifi, multimédiás szerkezetek használata.

Ezenfelül a busz külső oldalán QR-kódok vannak elhelyezve, amelyek támogatásával okoseszközökön könyvek, megzenésített versek, mesék állnak rendelkezésre.

mti