Forgách Péter tiszteletbeli konzul lett Buffalóban

Forgách Péter tiszteletbeli konzul lett Buffalóban

Az Egyesült Államokbeli Buffalóban élő Forgách Péter szemészprofesszor tiszteletbeli konzul lett.

Az ünnepségen sok barát és tisztelő jelenlétében nyújtotta keresztül Király Zsuzsanna New York-i vezetőkonzul a buffalói Magyar Házban a megbízatást.

„Forgách Péter személyében olyan egyéniség kapta a megbízatást, aki már a mai napig is szerfelett sokat tett a magyarokért, akit köztisztelet vesz körbe a településben élő és az egész amerikai magyarság körében” – mondta telefonon Király Zsuzsanna. Kiemelte: a korszerű tiszteletbeli konzul magyar fiatalok részére hozott létre ösztöndíj-programjának jelentőségét, és közölte még, hogy régóta aktuális volt a kinevezés.

Forgách Péter neve nem idegen Magyarországon: a piarista rend alapítójáról elnevezett Calasanctius ösztöndíjprogram életre hívójaként és működtetőjeként sok magyar fiatalnak teremtett lehetőséget, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein vegyen részt, vagy amerikai kórházakban tegyen szert szakmai gyakorlatra. Mindeközben a buffalói egyetem közgazdász hallgatóit Magyarországra vitte és viszi tanulmányutakra.

A tekintélyes szemészprofesszor hangoztatta: szívmelengető meglepetésként érte, mikor is megkeresték őt e megbízatással, és bár eddig is sokféle ösztöndíjprogramot rendezett az anyaország és a Kárpát-medence magyar fiataljainak, még bőven van elképzelése, konkrét terve is új típusú, példának okáért robotikával összefüggő ösztöndíjak alapítására, amellett a kereskedelmi és kulturális partnerség továbbfejlesztésére.

„Szeretném nemcsak folytatni, hanem bővíteni is azt az ösztöndíjprogramot, melynek keretében magyar gimnazisták tanulhatnak a hírneves massachusettsi műegyetem, a MIT nyári kurzusain” – nyomatékosította.

Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön született, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. Apja a második világháború esztendeiben a fővárosi nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott és vette ki részét üldözöttek segítésében, mentésében, ezután ’56-os szerepvállalása okán elhagyni kényszerült Magyarországot.

Forgách Péter a buffalói Calasanctius magyar piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, ezután az Indiana államban található Notre Dame Felsőfokú intézményben és a georgiai orvosi felsőfokú intézményben tanult. Első alkalommal sebészként dolgozott, ezt követően retinasebészetre szakosodott.

Amerikai születésű japán felesége – akivel négy gyereket neveltek fel – magyar cserkészcsapatot vezet Buffalóban.

MTI