Első alkalommal indítottak idén űrrakétát Vosztocsnijból

Az ez évi év első rakétaindítását hajtották végre az orosz távol-keleti Vosztocsnij repülőtérről, a Szojuz-2.16 hordozórakéta az angol OneWeb vállalat 36 műholdjával emelkedett fel.

A Fregat-M gyorsítóblokk levált a harmadik fokozattól. A OneWeb egy 672 egységből álló műholdhálózatot igényelne kiépíteni, amellyel olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítana az egész világon. A pillanatnyi felbocsátás 110-re növeli az angol társaság alacsony Föld-közeli pályán keringő szputnyikjainak számát.

A OneWeb műholdjaiból első alkalommal 2019. február 28-án bocsátottak fel hatot a Francia Guayana-i Kourouból, Szojuz-SzT űrhajóval, melyet még két indítás követett a kazahsztáni Bajkonúrból. A vállalat szputnyikrendszere az elképzelések alapján jövőre tud az egésznapos kapcsolatot biztosítani, de a műholdak vállalkozásbeli alkalmazásának megkezdését már ez évre ígérték.

A Roszkoszmosz, az Arianespace és a OneWeb közt 2015-ben megkötött megállapodás alapján az angol társaság műholdjaival összesen 21 Szojuzt kell felbocsátani. A felek újabb öt rakétaindítás opciójáról is megegyeztek.

mti