Egy 7200 éve élt nő ép genetikai anyagát találták meg Indonéziában

Egy 7200 éve élt nő ép genetikai anyagát találták meg Indonéziában

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösség tagjának csontvázára a Szulavézi-sziget Leang Panninge-barlangjában 2015-ben folytatott ásatáson bukkantak rá – írta a The Guardian online kiadása.

A maradványok egy tinédzseré voltak, akinek a tudósok a Bessé becenevet adták.

A felfedezésről szóló tanulmányt a Nature folyóiratban publikálták. A tudósok alapján első alkalommal találtak ősi emberi DNS-t az ázsiai szárazföld és Ausztrália közt fekvő Wallacea-szigetcsoport térségében.

A DNS-t Bessé halántékcsontjából nyerték. A Griffith Egyetem professzora, Adam Brumm, a kutatás társvezetője kijelentette, hogy az ép DNS ritka lelet.

„A nedves trópusok rettentően kíméletlenek az ősi emberi csontok és fogak DNS-ének megőrzése szempontjából. Egész Délkelet-Ázsia szárazföldi részén csak egy vagy két olyan preneolitikus csontváz van, amelyből ősi DNS-t sikerült kinyerni” – érvelt Brumm.

Közölte még, a Föld más részein – Európában, Amerikában – az ősi DNS-elemzés teljesen forradalmasítja az emberiség korai történetének megértését: az ősemberek genetikai sokféleségét, a népességmozgásokat, a demográfiai történelmet.

A tudósok Bessé DNS-ének genetikai szekvenálásával kimutatták, hogy az őskori kamasz sajátos családfával rendelkezett. Genetikai állományának csaknem fele hasonlít a mai ausztrál őslakosokhoz, ráadásul az Új-Guineából és a nyugat-csendes-óceáni szigetekről származó emberekhez. Brumm alapján ősei az ázsiai szárazföldről vándorolhattak a Wallacea-szigeteken át a ma Szahulnak nevezett egykori kontinens – a hajdan összefüggő szárazföldet alkotó Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania – felé.

Meglepő módon Bessé DNS-e is ősi kapcsolatot mutatott Kelet-Ázsiával, ami megkérdőjelezi a Wallaceába irányuló vándorlás kronológiájáról ezelőtt ismert adatokat.

„Úgy véljük, hogy a túlnyomórészt ázsiai felmenőkkel büszkélkedhető emberek első alkalommal hozzávetőlegesen három-négy ezer évvel ezelőtt jutottak a wallaceai régióba, mikor is az első őskori neolitikus földművesek Tajvan felől érkeztek a térségbe” – mondta Brumm.

A felfedező alapján „ha ezt az ázsiai származást egy olyan vadászó-gyűjtögető emberben találjuk, aki több ezer évvel a Tajvanról érkező neolitikus emberek előtt élt, akkor ez azt hivatott alátámasztani, hogy valamilyen népcsoport ezelőtt költözött ebbe a régióba Ázsiából”.

A tinédzser maradványa az első ismert csontváz, amely a Toalean kultúrához tartozik, egy vadászó-gyűjtögető csoporthoz, amely 1500-8000 évvel ezelőtt élt Szulavézi déli részén.

A régészek alapján Bessé megközelítően 17-18 éves lehetett, mikor is eltemették. A maradványai mellett őskori kőszerszámokat és vörös okkert találtak. Sírjában elejtett állatok csontjai is voltak.

mti