Családbarát vállalkozásokat díjazott a Három királyfi mozgalom

Családbarát munkahelyek kialakításával a munkaadók és a munkavállalók is nyernek – mondta a pénzügyminiszter a Három királyfi, három királylány mozgalom fővárosi programján, amelyen átadták a közösségi csoport családbarát üzemeknek odaítélt díjait.

Varga Mihály, aki az esemény fővédnöke, kiemelte, egyre több cég és vállalkozás támogatja a család és a munka összehangolását, mert felismerik, hogy az ilyen munkahelyeknek a kialakításával mindkét fél nyer.

A díjazottak megoldásai példaértékűek, amelyeket gyűjteni és terjeszteni kell, hogy a lehető legtöbb családbarát munkahely jöjjön létre, előnyt hozva a cégeknek, az embereknek, a családoknak és az országnak is – hangoztatta a miniszter.

Azt hangoztatta, hogy a kormány megkülönböztetett célja olyan országot építeni, amely kedvez a gyereket nevelő családoknak, így is lett 2018. a családok éve.

Az elmúlt évek intézkedései közül megemlítette a családi adózást, a fiatal házasok támogatását, az otthonteremtési és a bölcsődeépítési programot.

A családok megerősítésének jelentős pillére a foglalkoztatás is, mert korrigálja az állam gazdasági teljesítményét, és támogatja a családok életszínvonalának növelését – emelte ki Varga Mihály.

Kijelentette még, hogy a átfogó pénzügyi válság utáni időszak egyik hatalmas kihívása a gazdasági növekedés beindítása, a foglalkoztatás bővülése volt.

Magyarország jól áll ezen a téren, az elmúlt nyolc év alatt 750 ezerrel több embernek lett munkája, és nőttek a bérek is, idén a bruttó keresetek 11 százalékkal emelkedtek, ezáltal mindazonáltal a családok anyagi körülményei is javultak – ismertette az eredményeket a miniszter.

Nyomatékosította, hogy a foglalkoztatáspolitika kialakítása alatt figyelni kell arra, hogy ne kerüljön veszélybe a családok működése, így össze kell hangolni a népesedési kihívást a foglalkoztatással, gazdasági lehetőségekkel.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős államtitkára megköszönte a Három királyfi, három királylány mozgalomnak és a családbarát üzemeknek, hogy segítenek, ne kelljen dönteni a munka és a család közt, és bebizonyítják, hogy a kettő közösen is lehetséges.

Közölte azt is, hogy az elmúlt egy évben 27 százalékkal növekedett a gyed extrát igénybe vevők száma, azaz ennyivel többen tértek vissza a munkába a gyed vagy a gyes mellett.

Nagyvállalati kategóriában a villamosiparral foglalatoskodó Grundfos Magyarország Gyártó Kft., közepes társaság kategóriában a könyvvizsgálatot és adótanácsadást végző BPO AudiT TAX Kft., kisvállalati kategóriában mindazonáltal az ipari mosógépeket és gőzfejlesztőket forgalmazó Bepatek Kft. nyerte el az elismerést.

Különdíjat kapott a vállalati tanácsadással foglalatoskodó ExxonMobil Üzletsegítő Centrum Magyarország Kft. és a vegyipari alapanyagokat gyártó Celanese Magyarország Kft.

A fődíjasok és a különdíjasok mellett Családbarát társaság címet kapta meg még 17 cég, köztük a főváros Bank Zrt., a fővárosi Közlekedési Centrum (BKK), Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (Mol), az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Szerencsejáték Zrt. és a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft.

A mozgalom a kitüntetéseket 2013 óta adományozza olyan cégeknek, amelyek a munka és a magánélet egyensúlyát támogató működésükkel hozzájárulnak a társadalom családbarát szemléletének erősítéséhez, megkönnyítve ezzel a gyermekvállalást.

A Kopp Mária által 2009-ben hozott létre Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom abban vállal szerepet, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek, és a fiatalok a karrier mellett a családdal kapcsolatos elképzeléseiket is megvalósíthassák.

mti