Csaknem 2 milliárd forintból 55 balatoni strand újul meg az idén

Csaknem 2 milliárd forintnyi hazai támogatással 38 Balaton-parti helység 55 strandján, 344 beruházás, felújítás valósul meg az idén – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Több helyen már elkészültek, és van ahol jelen pillanatban is zajlanak, egyes településeken mindazonáltal a nyári szezont követően valósulnak meg a 100 százalékos, vissza nem térítendő állami pártfogást élvező strandberuházások – mondta Guller Zoltán.

A strandtulajdonos önkormányzatok jellemzően játszóterek, vízi-játszóterek, fitness-parkok, parkok, vizesblokkok felújítására, létesítésére és stégek, lépcsők építésére nyertek támogatásokat. A strandfelújítások egy része a szezonhosszabbítást szolgálja, hogy ősszel és télen is használhatóak legyenek a létesítmények, ennek érdekében kiszolgáló helyiségek és vizesblokkok téliesítésére, ezenfelül szaunák építésére is nyertek hozzájárulást a strandtulajdonosok.

A fejlesztések zöme főképpen fizetős strandokon valósul meg, de kaphatott pártfogást egy-két olyan tóparti helység is, amely csak szabadstranddal büszkélkedhet – tájékoztatott.

mti