Csajkovszkij művészete áll az Orosz Zenei Rendezvény középpontjában

Csajkovszkij művészete áll az október 1-jén, a zene világnapján kezdődő 3. Orosz Zenei Rendezvény középpontjában, melynek a Zeneakadémia, az Orosz Kulturális Center, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, emellett a Tihanyi Bencés Apátság házigazdája.

Szabó Marcell zongoraművész, a parádé művészeti vezetője Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állított össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg – közölték a szervezők. A zene világnapján a Zeneakadémián Csajkovszkij legismertebb dallamai csendülnek fel Kállai Ernő hegedűművész, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Mészáros Zsolt Máté orgona-, Pregun Tamás, Balogh Ádám és Szabó Marcell zongoraművészek előadásában. Október 3-án a Tihanyi Bencés Apátságban hangzik el a Csajkovszkij 180 című műsor Kállai Ernő, Szabó Marcell, Razvaljajeva Anasztázia és Mészáros Zsolt Máté segédkezésével.

Az Orosz Kulturális Központban – amely a rendezvény előtérbe állított partnere – Csajkovszkij-dalokat és -operarészleteket hallhatnak a kíváncsiskodók október 6-án Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris és Tarnai Dávid operaénekesek, tetejébe Bárkányi-Horváth Éva (zongora) segédkezésével. Az Orosz Kulturális Központban Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel hirdettek gyermekrajzverseny-pályázatot, a beküldött rajzokat az október 4-i gyerekkoncerten mutatják be. A találkozón Lukácsházi Győző a képek támogatásával kalauzolja a fiatal résztvevőket Muszorgszkij Egy prezentáció képei című művének titkaiban.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új színfoltja az Orosz Zenei Fesztiválnak. A patinás környezet irodalmi estnek ad helyet, Meskó Bánk előadásában Csajkovszkij életének egy-két mozaikdarabkája elevenedik meg október 9-én.

mti