A napelem telepítése egyszerűbb, mint gondolná

Az utóbbi időben nagymértékben csökkent a napelemes rendszerek ára, így az szélesebb körben elérhetővé vált az átlagemberek számára is. Sajnos hazánkban még nincs olyan mértékben elterjedve, mint nyugat Európában, de már nálunk is kezdik felismerni a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. Éppen ezért évről-évre egyre többen választják a jövőt jelentő napelemes megoldásokat.

De hogyan is zajlik egy napelem telepítése?

Minden munka a helyszín felmérésével és az alapos tervezéssel kezdődik. Tudnunk kell a megtermelni kívánt villamos energia mennyiségét, és számos a napelemre vonatkozó paraméter birtokában tudunk csak megfelelően tervezni. Így például ismernünk kell a napelem várható elhelyezkedését (lehet tetőre szerelt, vagy éppenséggel földi telepítésű) és annak tájolását (pl. kelet-nyugat fekvésű). A szükséges adatok egy részét speciális szoftver segítségével tudjuk meghatározni. Ezek használatával mindent pontosan előre ki tudunk számolni a szükséges invertertől kezdve a tetőrögzítő kampón át a legutolsó csavarig bezárólag.

Napelem rendszer szerelés közben, ipari épület tetején (forrás: www.bze.hu)
Napelem rendszer szerelés közben, ipari épület tetején (forrás: www.bze.hu)

Az előkészületeket követően elkezdődhet a napelem rendszer szerelése. A szerelés első lépése mindig a tartósínek rögzítőinek tetőre történő felszerelésével kezdődik. A Bács-Zöldenergia Kft. kizárólag a legjobb minőségű német Schletter gyártmányú rögzítőket és tartósíneket használja. A napelem rögzítők felszerelését követően kerülhet sor az alumínium tartósínek felhelyezése, amire maga a napelem kerül.

Amint a napelemek elfoglalták helyüket a sínen következik az inverter felszerelése. A vállalkozás ezen a téren sem adja alább és a nagy múltú osztrák Fronius cég termékeit használja, akikkel hivatalos szerviz partnerségben állunk. Szakembereik a gyártó utasítása és képzése alapján végzik az inverterek felszerelését és szükséges javításokat.

A napelem a tetőn, az inverter a helyén, jöhet a megfelelő csatlakozás biztosítása. Itt újfent csak és kizárólag jó minőségű kábelekkel dolgoznak. Erre a célra a német Lapp Kabel cég első osztályú UV és tűzálló kábeleit használják. Az inverter és a kábelek, valamint a kábel és a napelemek közötti tökéletes kapcsolatról a svájci Multi Contact cég által gyártott eredeti MC4-es csatlakozóit veszik igénybe.

Utolsó előtti lépésként a védelmi berendezések felszerelése történik. Ide sorolható a leválasztó kapcsoló, megszakító és a túlfeszültség levezető felszerelése. Ezekhez szigorúan a szabványokban és a villamos szolgáltatók által előírt berendezéseket használják!

Kész napelem rendszer szerelés után, családi ház tetején (forrás: www.bze.hu)
Kész napelem rendszer szerelés után, családi ház tetején (forrás: www.bze.hu)

Eljutottunk a napelem szerelés végső fázisába, jöhet a próbaüzem. Ha minden rendben zajlott, akkor következhet a készre szerelt rendszer átadása.

Mint az írásból láthatja, a napelem szerelés során a Bács-Zöldenergia Kft. kizárólag minőségi anyagokkal dolgozik, így időtálló és megbízható rendszereket építenek. Ha Ön is napelem rendszer telepítését fontolgatja, vagy szakmai kérdése lenne a témával kapcsolatosan forduljon hozzájuk bizalommal.